Vietnamese “Shaken” Beef

*There’s a video tutorial at the end of this blog post.

Shaken beef_Bo luc lac_Vietnamese food_Indiechine-9

Lectuce_Vietnamese Food_Indiechine

It was a busy birthday weekend. My mother and brother came to visit and so we had a chance to explore town and do fun activities as tourists. We went to the beach and visited temples during the day, and when the night came, we rented a small wooden boat to ride along a river sparkling of lantern lights. We ate our way through the town, from a fancy restaurant where Mick Jagger of the Rolling Stones dined to 10-cent street food. It was just fabulous!
Read more

Bò lúc lắc

*Cuối bài có video. 

Shaken beef_Bo luc lac_Vietnamese food_Indiechine-9

Lectuce_Vietnamese Food_Indiechine

Cuối tuần vừa rồi sinh nhật mình. Mẹ đưa em trai vào chơi. Mẹ và em đặt chuyến bay muộn nhất vì phải tan giờ làm mẹ mới ra được sân bay. Máy bay bị chậm ba tiếng. Mẹ và em về được đến nhà mình thì cũng đã một giờ đêm. Trời mưa tầm tã. Chồng và em mình giúp mẹ đẩy hai cái va-li to qua sân nhà loang loáng nước mưa.
Read more

Bánh trôi tàu – Chè trôi nước

*Cuối bài có video

Vietnamese Dessert_Indiechine-10

Vietnamese Dessert_Indiechine-11

Mình làm món tráng miệng này cho một bữa tối khoảng hai tuần trước. Hôm ấy vợ chồng mình mời một người bạn của chồng đến nhà ăn tối. Peter là đầu bếp người Úc, đã nghỉ hưu và đang sống ở Hội An. Các nhà hàng ở Hội An phần lớn phục vụ tráng miệng là các món bánh ngọt Tây, vì thế người nước ngoài sống ở Hội An nếu không được người Việt giới thiệu thì cũng khó biết đến các món chè Việt. Với lại hôm đó trời mưa như trút và rét căm căm nên mình nghĩ món này chắc ăn sẽ hợp.
Read more

Vietnamese Mochi in Sweet Ginger

*There’s a video tutorial at the end of this blog post.

Vietnamese Dessert_Indiechine-10

mochi vietnamese food
Craig adding some sesame to his mochi

I made this dessert about two weeks ago when we invited our friend Peter, a retired Australian chef living in Hoi An, over for dinner. Most restaurants in Hoi An serve Western cakes for dessert, and you wouldn’t discover the Vietnamese traditional desserts without a local “connection”. Plus it was raining cats and dogs that week, so I decided to make a Vietnamese traditional warm dessert, chè trôi nước, for that dinner.
Read more

Canh cà bung chay

*Cuối bài có video.

Vegan eggplant tofu stew_Vietnamese food_Indiechine-6

Lúc ở nhà, từ bé đến lớn mình hay ăn canh cà bung, thường là vào cuối thu khi cà đang vào vụ. Bố mình nấu ăn không giỏi nhưng làm món này lại rất ngon. Mình nghe nói rằng canh cà bung là canh dân dã của nhà nghèo. Ông bà nội là nông dân, có tới tám người con thì rõ là nghèo rồi. Chắc vì thế nên bố biết nấu món nhà nghèo đúng kiểu đúng vị.
Read more

Vegan Vietnamese Eggplant & Tofu Stew

*Scroll down to the end of this post for a video tutorial.

Vegan eggplant tofu stew_Vietnamese food_Indiechine-6

I grew up eating this stew, often twice in late autumn when eggplant was in season. The stew was one of the few recipes that my cooking-challenged father mastered. Read more

Gà kho gừng xả và cách làm nước ướp món kho

*Cuối bài có video. 

Vietnamese Braised Chicken_Typical Meal_Indiechine Blog

Vietnamese Caramelized Sauce_Indiechine Blog-3

Chủ nhật mưa bão. Nhà mình mất điện từ sáng sớm cho tới đêm khuya. Mình thấy cũng không đến nỗi quá tệ, thậm chí còn có phần thích thú. Cả buổi tối chúng mình ngồi đọc sách trong căn nhà nến sáng lung linh, nghe nhạc trong tiếng mưa rơi và uống rượu vang đỏ. Chỉ đơn giản như vậy thôi mà mình thấy rất hạnh phúc! Cảm giác ấy giống như hồi nhỏ chị em mình đi cắm trại trong rừng. Chỉ ngồi ngắm sao và nghe tiếng dế tiếng ếch kêu mà vui như đang ngắm kì quan của thế giới.
Read more

Vietnamese Caramelized Glaze for Braising & Slow-cooking | Braised Chicken with Ginger & Lemongrass

*There are video tutorials at the end of this post.

Vietnamese Braised Chicken_Typical Meal_Indiechine Blog

Vietnamese Caramelized Sauce_Indiechine Blog-3

Good afternoon from the ancient town of Hội An!

We had a power outrage two days ago. A stormy Sunday without power was actually not too bad because the cool air helped us survive without air conditioner. It was even quite enjoyable, indeed! We spent the whole evening in our candle-lit house reading books, listening to the sound of raindrops and sipping red wine. It was as much fun as one of those nights camping in the forest when we were teenagers, overly excited about star gazing in the sound of crickets and frogs.
Read more